Det superspeciella och det supergenerella- Fredagshälsning från Uppdrag kunskap!

Vi har, apropå förra veckans veckobrev om tidsskalor, senaste veckan haft anledning att prata mycket om jubileum. Under de senaste åren har ett pärlband av folkhögskolor firat 150 år! Tänk vad många människor som har bildats och utvecklats under dessa år! Folkhögskolans långa historia vittnar om bildningens kraft genom generationer - det behöver vi värna!

I senaste veckobrevet (nr 61) reflekterar Bodil över över litteratur som berör vårt mänskliga behov av sammanhang. Hon jämför "Lille Prinsen" och "Emmys teorem" som två komplementära verk – den första en hyllning till det specifikt mänskliga och vårt beroende av varandra, den andra en hyllning till matematikens tidlösa universella lagar. Du finner hela brevet här nere!

Önskar er alla en trevlig helg!

 

Veckobrev 61, Bodil Jönsson, 250425

Det superspeciella och det supergenerella

Det finns böcker och så finns det böcker. För mig är ”Lille Prinsen” en alldeles speciell bok - det har jag tidigare berättat om här. En som jag återvänder till inte bara i tanken utan också rent fysiskt när jag vill eller behöver..…

Du kan läsa hela brevet genom att bli prenumerant läs mer om vad som ingår nedan.

 

För att kunna läsa hela veckobrevet behöver du bli prenumerant. I prenumerationen ingår alla veckobrev, rabatter på böcker, eventinbjudningar med mera samt tillgång till hela vårt arkiv.

Det kostar 365kr/år och 200 kr/år om du är student eller pensionär.  Ett varmt tack till alla er vill vara med och stötta Uppdrag kunskap!

Klicka här för att komma till erbjudandet!

 

Nu har Uppdrag kunskap släppt en två månaders kurs på kvartsfart för att förstå och hantera vår samtids kunskapsförvirring och hur du medverkar till att minska den! Läs mer?

 

Uppdrag kunskap grundades 2023 av Bodil Jönsson och Jonas Fagerson och består av Veckobrev från Bodil samt av poddavsnitt där Bodil och Jonas träffas och samtalar om kunskap med utgångspunkt från Bodils böcker “Så fint att kunskap finns!” och uppföljaren “Fact Up - Ta tillbaka sanningen!”.

Bodil är författare, föreläsare, folkbildare och professor emerita vid Lunds Universitet. och Jonas är projektledare, producent, koordinator och konceptdesigner.

Fact up!

En oberoende mission hub med en ambition att stärka och försvara bildning, lärande och samhällets sammanhållning!

Vårt mål är att verka för ett samhälle genomsyrat av tillit, kunskap, förnuft och upplysning. Ett samhälle där beslut, åsikter och handlingar vilar på en grund av fakta och präglas av medkänsla, visdom och rättvisa.

Våra värderingar fungerar som vägledande principer som inte bara inspirerar, utan också uppmanar till ädla tankesätt och handlingar. Genom att leva efter dessa värderingar strävar vi efter att främja kloka idéer, uttryck och handlingar som bidrar till en bättre och mer rättvis värld.

http://www.factup.se
Föregående
Föregående

Att göra plakat eller att bli plakat

Nästa
Nästa

Medverkan med mening